15 de juny 2009

Sortides

Racons del Berguedà

Aprofitant que volia participar a la Nargona 2009, la cursa de BTT que es celebrà a Coll de Nargó, varem passar el cap de setmana amb l’autocaravana pel Berguedà. El dissabte després d’una visita llampec a Berga, ens dirigirem a veure el pantà de La Baells, ple a vessar amb el desgel d’aquest any. Per estirar una mica les cames ens arribarem al petit nucli del Castell de l’Areny, que crec que pertany al municipi de Vilada. A partir d’aquí seguirem a peu per un GR en direcció a l’ermita de Sant Romà de la Clusa. El camí de seguida s’enfila, ja que cal superar la vessant sud d’una petita carena que guanya verticalitat. Al seu cim trobem les runes d’un antic baixador de fusta.

Un cop a l’altra banda, un suau descens ens porta al fons d’una petita però ampla vall. El verd envaeix el paisatge, i unes crestes de roca calcària s’alcen enmig del bosc. Aquí les capes de roca sedimentària han estat profundament plegades pels esforços de compressió tectònica i aquestes crestes són el testimoni d’aquests moviments i d’una erosió diferencial.

Sant Romà de la Clusa i la casa pairal propera, avui reconvertida en refugi d’excursionistes, té centenars d’anys d’història. Segons ens va comentar la guarda, el seu origen es remunta a èpoques feudals. Actualment hi ha una pista que hi puja des de Vilada i que arriba fins a la Pobla de l’Illet. Aquesta pot ser una interessant excursió per fer amb BTT.

Al matí següent, després d’una calorosa nit, s’iniciava la cursa BTT de Coll de Nargó. 42 Km de recorregut per l’entorn del municipi on es podien observar racons molt interessants i amb baixades de vèrtig.