30 de maig 2009

Sortides

És Roma Pou!

6 de Maig de 2009, 22:40h, Rambla Xavier Cugat, en un bar qualsevol, Iniesta marca un dels gols més apoteòsics de la història del Barça!!!. L’eufòria és enorme, pujo a la taula del bar endut per no se què, potser la bogeria, Baixo per abraçar la Laura i m’enduc un cop fort al genoll amb el canto de la taula, però avui no fa mal. Dies abans del partit la Laura li demana a un company de feina que ens deixi els carnets dels seus pares per entrar al sorteig.

Col·locant estratègicament les entrades en el sorteig intento assegurar al màxim les meves possibilitats d’èxit. Malgrat tot i gràcies a la meva mandra innata, col·loco un dels carnets massa tard, i va i em toca.

Després de patir una mica pel tema del canvi de nom i lligar el viatge puc començar a gaudir del xup-xup que fa tot, hi ha molta eufòria. El viatge cap a Roma amb alguns membres de la penya de Girona és una mica rebuscat, Girona-Bergamo-Milà-Roma-Venecia-Treviso-Girona. L’hotel, tot un espectacle, només entrar a l’habitació cacera de papallones nocturnes i altres petites bèsties, l’aire condicionat totalment decoratiu, el televisor en blanc i negre i la mampara del bany subjectada amb cinta aïllant. Acollonant. La pols era tan intensa que un asmàtic hauria durat 3 mil·lèsimes de segon en caure fulminat. No m’estranyaria que el brot de grip porcina hagués començat aquí!. Però l’hotel era el de menys, l’ambient era al carrer.

Tot i que se suposava que l’afició contraria era majoria, no donava aquesta sensació el dimecres passejant per la ciutat eterna. Les zones habilitades per la Uefa es trobaven atestades de gent i després de visita Fontana di Trevi, el Col·liseum i plaça Navonna ens dirigírem al Trastevere, a un restaurant recomanat.

Després de dinar, la gent comença a estar nerviosa, ja queda menys, un petit descans a l’hotel i enfilem cap al camp. L’organització té el tema ben muntat, des d’una estació de metro organitza autocars llançadora d’aficionats cap a la zona de l’estadi que els pertoca. En grups de diversos autocars i escoltats per la policia, travessem la ciutat en direcció a la zones exteriors de l’Olimpic. Els autocars fan putrum-putrum perquè la gent no para de cantar i saltar, a fora els romans saluden i animen l’afició del Barça. Al voltant del camp l’ambient ja és espectacular, no hi ha cap ànima sense la samarreta de l’equip, i es respira un gran ambient catalanista, senyeres i estelades onegen al vent mentre sona l’Empordà i una pancarta assenyala que “avui cap equip espanyol jugarà a Roma”. No podia faltar tampoc en aquesta gran carpa exterior el Viva la Vida de Cold Play.

És hora d’entrar i es formen forces cues per culpa del maleït xip d’identificació. Al final ja som dins el recinte, ens acomiadem i ens desitgem sort amb els companys fins d’aquí a dues hores. Pujo els graons cap al meu seient, el cor batega fort. Hi ha una gran cridòria, penso que potser deuen sortir els jugadors a escalfar, però no, aquest és el nivell basal de decibels durant tot el partit. L’ambient s’encomana i de seguida ja soc de peus al seient fent voleiar l’estelada que porto, és impressionant. Em quedo bocabadat mirant la corba sud, si els jugadors ho havien de donar tot al camp, els aficionats ja feia estona que ho donaven tot a la grada.

Comença el partit, cal dir que amb la feina que tens a animar el futbol a la gespa passa a un segon pla. Al principi es pateix una mica, però de cop i volta comença la catarsi, gol d’Eto’o. Crec que m’abraço al paio que tinc a la dreta, després pujo a la cadira, passo a estrènyer els braços del noi del darrere i xoco les mans amb el de davant. Estic cridant però me n’adono que ja no em surt la veu, no he dosificat i ja estic mig afònic!. Els meus companys que es trobaven més amunt em diuen que el formigó de la grada tremolava. La gent, embogida pel gol no para de cantar i saltar durant tot el partit, per mi em podrien haver tret el seient, perquè tampoc el vaig utilitzar gaire.

La resta del partit va seguir la mateixa tònica que mitja hora abans de començar-lo, una enorme festa. Al final celebració i retrobada amb els companys. El millor, el record d’haver pogut estar a Roma en un moment que es repeteix poques vegades a la vida. I l’agraïment a l’Eloi (el company de feina de la Laura) per l’entrada, i sobretot a la Laura per la paciència i comprensió que va tenir, perquè jo sé que ella hagués matat per estar allà.

4 de maig 2009

Espelologia

Espeleo a la cova de Fullà-Canaletes

El passat dia 1 de maig, l’Equip d’Espeleologia de Palafrugell i uns companys de Tarragona varem entrar a explorar el compleix de galeries de Fullà-Canaletes. L’accés a les galeries no visitables turísticament es realitza de forma molt restringida i amb permís previ explícit per a grups reduïts de fins a 10 persones.

Guarnits amb la indumentària típica dels espeleòlegs calia travessar primer el recorregut de passarel·les fins arribar a la sala d’Angkor. Un cop allí saltarem la barana de protecció i realitzarem un breu descens per una corda que ens portava al fons de la galeria dels tres guardians (nom que rep la sala per la presència de tres grans estalagmites que en custodien el pas. Aquesta galeria connecta amb una major anomenada gran galeria (de prop de 3 km de recorregut).

Ara ens trobem en el sector de galeries inferiors del sistema, per tant en les excavades de forma més recent. El sistema consta de dos subsistemes principals (galeries superiors i inferiors) i un seguit de enllaços entre ells de transició. De moment existeixen topografiats més de 26 km de galeries, però a poc a poc es descobreixen nous passos cap a parts desconegudes de la cova i possibles enllaços amb altres sistemes propers.

Una mica més endavant tombem cap a la galeria inferior de Canaletes, en un primer tram hi trobem poques concrecions calcàries degut a la forta activitat fluvial que mantenia aquest tram. Existeix una forta presència de sediments fluvials i petits enderrocs aquí i allà. Arribada a la sala del Lleó, on la galeria es bifurca, apareixen de sobte forces formes constructives, amb un sostre curull d’estalactites i banderes a les parets laterals. Des d’aquest punt, perdem més de mitja hora per localitzar el pas cap a la galeria blanca. En aquest punt la sala del Lleó, fortament concrecionada, amaga un petit pas entre colades difícil de localitzar que ens fa perdre els nervis gairebé.

Un cop superat, sobre davant nostre una gran galeria anomenada de les Aragonites, és el nostre objectiu. Aquesta galeria de prop de 1,5 km de recorregut es troba plena de cristalls allargats que creixen radialment com un eriçó de mar, les aragonites, i en molts punts el paisatge és sincerament captivador.

Després de més de 7 hores voltant galeries, arrossegar-se per estretors, descendir per caos de blocs i admirar escenaris increïbles, s’acostava l’hora d’anar sortint. Fou divertit veure la cara que posaven els turistes que es trobaven en les passarel·les de la part condicionada de la cova, quan un grup d’espeleòlegs bruts i enfangats s’enfilaven des d’un punt profund de les galeries fins a les baranes de protecció. Alguns de nosaltres encara portàvem el llum de carbur encès quan sortíem per l’entrada principal i ens aturarem a xerrar una mica amb el propietari de la cova, el senyor Edmond Delonca. També varem visitar en J.Lluís Perez a casa seva. Aquest senyor és tota una eminència en el món subterrani d'aquestes terres i descobridor de diversos avencs i coves, com la que porta el seu nom, l'Avenc d'en Perez. A casa seva varem poder adquirir una bonica monografia sobre la cova de Fullà-Canaletes amb tota la seva topografia detallada i centenars de fotografies captades durant anys de investigació.

Com a punt i final, després d’una agraïda dutxa, en el meu cas a l’autocaravana, ens mereixíem una bona pizza francesa (sona estrany, però era prou bona!). I sobretot poder-li explicar a la Laura, que es va haver de quedar a fora perquè la panxa ja comença a ser considerable, totes les meravelles interiors.
.